Monday, May 9, 2011

Aku, Research dan Environment



Tidakkah kamu melihat bahawa Allah menurunkan hujan dan langit lalu Kami keluarkan dengan hujan itu buah-buahan yang beraneka macam jenisnya. Dan di antara bukit2 itu ada garis2 puteh dan merah yang beraneka macam warnanya dan ada yang hitam pekat. Dan demikian pula di antara manusia, binatang2 melata dan binatang2 ternak ada yang bermacam2warnanya (dan jenisnya). Sesungguhnya yang takut kepada Allah di antara hamba2nya,hanyalah ulama.(faatir:27-28)




Dalam ayat yang akhir ini Al-Quran menggalakkan manusia supaya menyelidik dan menyingkap rahsia tumbuh-tumbuhan, haiwan dan kejadian2 yang tidak bernyawa, dan sebagai natijah daripada penyelidikan itu timbul rasa takut kepada Allah. ini menunjukkan bahawa mengetahui rahsia alam, mengenal dan mengetahui Allah yang menciptakan alam ini, dan mengenal Penciptanya dan mengenal benda-benda yang diciptakanNya itu adalah mempunyai hubungan antara satu sama lain yang tidak boleh dipersiasiakan. (Allah dalam aqidah islamiah:Hassan Albanna)



Aku tulis ni dgn harapan memberi smngat untuk terus menghabiskan FYP.
ye, untuk diri aku.
org lain dapat manfaat alhamdulillah~


Kali ni aku praktikal di NAHRIM
bahagian Makmal Kualiti Air

kerja aku ambil sample air, buat analisis kat lab.
ambik bacaan beberapa parameter yg dikehendaki, masuk dalam excell, plot graph

project aku kn wat treatment air

hm...
ape yg aku sedar?

aku jd bertambah sayang ngan environment aku..
seronok wat kerje ni

tapi rase sedih bile nampak sampah terapung2 kat atas tasik yang sedang dalam treatnment..

manusia..manusia..
nak guna air bersih
tapi tak reti nak jaga
last2 kerajaan kene kuar berjuta ringgit nak pulihkan semula kualiti air tu
duit kerajaan tu datang dari duit kite jugak
kite bayar cukai
lepas tu kotorkan sungai ngan tasik
lepas tu duit2 gune nak bersihkan 'aktiviti2' pencemaran tangan kite sendiri...

uh.. membazir..

mencegah itu lebih baik dr merawat

tapi, kekadang tasik ngan sungai tu boleh tercemar semulajadi
tu, berbaloilah untuk gune 'duit kite' aka 'duit kerajaan' untuk treat air tu..

so,

sayangi sungai kita

kite khalifah Allah yg dipertanggungjawabkan utk memakmurkan, menjaga alam sekitar kite..
n akan disoal kat akhirat nanti...

ops.. penah buang sampah merata??

nanti kene soal nanti..

1 comment:

Dewi Aja said...

Perkenalkan, saya dari tim kumpulbagi. Saya ingin tau, apakah kiranya anda berencana untuk mengoleksi files menggunakan hosting yang baru?
Jika ya, silahkan kunjungi website kami www.kumpulbagi.com atau www.facebook.com/kumpulbagi/ untuk info selengkapnya.

Di sana anda bisa dengan bebas share dan mendowload foto-foto, music, video, filem dll dalam jumlah dan waktu yang tidak terbatas, setelah registrasi terlebih dahulu. Gratis :)